Miód nektarowy gryczany uzyskuje się z nektaru kwiatów gryki. Ceniony jest ze względu na swoje walory smakowe, ale także z uwagi na właściwości lecznicze. Jest to ziarnisty miód o ciemnej, brązowej barwie, piekącym, słodkim smaku oraz silnym ziołowym aromacie. Jest to jeden z najzdrowszych miodów.
Miód gryczany to zdecydowanie bardzo dobre źródło energii (100 gram to ok. 320 kalorii), a spożywanie go jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.
Zawartość witamin i dobroczynnych związków w miodzie gryczanym:
- glukoza dodaje energii i siły
- fruktoza przyspiesza działanie detoksykacyjne
- rutyna ma właściwości uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, szczególnie naczynia włosowate
- witaminy z grupy B i C,
- bor wspomagający budowę tkanki kostnej oraz regulujący prawidłową pracę tarczycy i śledziony
- mangan
- potas stabilizuje funkcjonowanie mięśnia sercowego
- działa bakteriobójczo, goi rany
- wspomaga działanie w miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym
Miód gryczany można jeść bezpośrednio łyżeczką, smarować nim pieczywo, dodawać do zup mlecznych albo rozpuszczać w ciepłych napojach (wodzie, herbacie, mleku, naparze ziołowym). Należy jednak pamiętać, że napój przed dodaniem miodu powinien być przestudzony, ponieważ w wysokiej temperaturze miód traci właściwości.
Dzieciom podaje się miód gryczany, zaczynając od niewielkich ilości. Miód to produkt przeznaczony dla dzieci, które ukończyły rok życia.