Szczególne właściwości
W latach 90. ubiegłego wieku na Uniwersytecie Waikaito w Nowej Zelandii prof. Molan odkrył w miodzie Manuka silną aktywność antybakteryjną. Jego dalsze badania doprowadziły do odkrycia w miodzie Manuka naturalnego składnika – methylglyoxalu (mg, MGO) pochodzącego z nektaru kwiatów krzewu Manuka. To właśnie MGO, jak udowodnili naukowcy, jest odpowiedzialne za silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne.
Pochodzenie miodu Manuka Watson & Son
Miód Manuka W&S pochodzi z nieskażonych cywilizacją miejsc Nowej Zelandii, gdzie uprawy rolnicze należą do najczystszych na świecie. To miejsce, gdzie dzikość natury jest powszechna, a przyroda rodzi wyjątkowe skarby, takie jak krzew Manuka (leptospermum scoparium), który w Nowej Zelandii rośnie dziko. Pozyskiwany z tego krzewu miód Manuka jest jedynym na świecie miodem o tak silnych udowodnionych naukowo właściwościach prozdrowotnych.
Jakość miodu Manuka
Miód Manuka produkowany przez firmę Watso & Son jest najwyższej jakości i spełnia wszystkie standardy nowozelandzkie i europejskie. Każda partia miodu jest badana w akredytowanych laboratoriach i tam ustalany jest minimalny poziom MGO w danej partii miodu (uwidoczniony później na etykiecie). Cały proces produkcyjny oparty jest na tradycjach rodzinnych, doświadczeniach własnych i pszczelarzy, oraz współpracy z naukowcami. Na każdym etapie obowiązuje ścisły rygor produkcyjny określony procedurami i przepisami, co zapewnia każdej partii miodu Manuka odpowiedni poziom methylgloxalu (MGO), minimum 70% pyłku przewodniego oraz odpowiedni poziom HMF (5-hydroksymethylfurfuralu). Aby osiągnąć odpowiednią jakość i czystość miodu Manuka ule umieszczane są na odległych i dzikich obszarach Nowej Zelandii, gdzie czasami nie ma dróg, a do transportu używa się helikopterów. Wszystko po to, aby dostarczyć Klientom miód Manuka najwyższej jakości.
Zalecenia i przeciwwskazania:
Zalecane jest spożywanie 1 łyżeczki (5g) na 30 minut przed posiłkiem, 1-3 razy dziennie. Częstotliwość może być zwiększana w razie potrzeby.
Nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia i osobom uczulonym na miody i produkty poszodzenia pszczelego.
Oferowany miód nie jest lekiem. W przypadku chorób zalecane są konsulkacje i opieka lekarza specjalisty.
Miód Manuka Watson & Son znany jest ze swojego pełnego aromatu i bogatego smaku. Zawiera naturalne enzymy (Methylglyoxal) i składniki mineralne unikalne dla miodu manuka. Na podstawie badań wiadomo, że miód Manuka wpływa pozytywnie na odporność człowieka i wspomaga walkę z dolegliwościami układu pokarmowego oraz problemami skórnymi.
Każdy słoik Miodu Manuka Watson & Son posiada wybity numer partii na podstawie której można otrzymać od producenta certyfikat potwierdzający jego moc mierzoną w ilości methylglyoxalu – MGO (naturalnego związku działacącego antybakteryjnie). Miód Manuka MGO 400+ zawiera go co najmniej 400mg/kg miodu. Jest to bardzo wysoka wartość związków bioaktywnych w tym miodzie.
Miód Manuka o mocy MGO 400+ jest polecany całej rodzinie.